關於: 相機、電子零件

d300咩價位

癲佬, 你買機有乜要求? fill 到就得, 唔使去到咁盡既

癲佬,買D40算啦~~吾好又浪費$又浪費機

.....估都估唔到突然之間canon950+30m殼入手....!!!! 多謝++!!!!!~~~~

點解可以咁架

船長~我有天涯瀘鏡(藍色and橙紅色)
要既給你~~

950+30m 四千銀喎要...那惡

天涯正喎=_= 下次借黎玩

我無用~~給你

引用:
原帖由 mazzy 於 25-8-2007 00:24 發表
.....估都估唔到突然之間canon950+30m殼入手....!!!! 多謝++!!!!!~~~~
860+30M更好

癲哥哥,苦口婆心講句,影風景相,一部d40夠用有突。慳返幾千至成皮野,買枝靚鏡先係王道。你又唔需要51點對焦高速連拍防塵無謂野。一皮野可買大三元其中任何一枝啦。你買d300唔通配枝18-55ii 咩?留返d錢,如果影景,買枝17-55f2.8,加枝105vr下古靈精怪微距野,好好用架啦。 你有筆直的話大可講出黎等大家分柝下。呢度好多行家應有好多中肯的意見。

引用:
原帖由 殿後人 於 25-8-2007 22:48 發表
癲哥哥,苦口婆心講句,影風景相,一部d40夠用有突。慳返幾千至成皮野,買枝靚鏡先係王道。你又唔需要51點對焦高速連拍防塵無謂野。一皮野可買大三元其中任何一枝啦。你買d300唔通配枝18-55ii 咩?留返d錢,如果影景,買枝17-55f2. ...
癲哥哥,講句,影風景相,一部d40夠用有突。慳返幾千至成皮野,買枝靚鏡先係王道。你又唔需要51點對焦高速連拍防塵無謂野。一皮野可買大三元其中任何一枝啦。你買d300唔通配枝18-55ii 咩?留返d錢,如果影景,買枝17-55f2.8,加枝105vr下古靈精怪微距野,好好用架啦。 你有筆直的話大可講出黎等大家分柝下。呢度好多行家應有好多中肯的意見。

多謝殿後苦口婆心意見,其實我想起旅行前買機所以有點心急了。認同你所講,買枝靚鏡先係王道。

不過,有一重要的原因
就係

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

所以我才會向這幾部機手。

拿我呢個建議係好誠懇既,因為自己兜左少少圈。

建議你換領d200 body。
然後買呢幾兩枝鏡頭。
20mm f2.8
50mm f1.4 或 60mm f2.8

zoom 鏡只係方便,定焦先係正,你唔覺你用zoom通常都係用最wide同最tele?有幾可用中間?<10%?你上雪山影,用可靠既定焦炒相率會大大降低。

唔好買canon40d既原因有:
1. 剛出,今次仲出得咁趕,可能有bug,以前試過。
2. canon依然有走焦問題,返到黎電腦睇先知走焦咪dum春?

用過定焦,就知定集幾正,相中有味道有性格,yo~~~ 比幾張欄相你過下目。

d相好正呀。掂后勁掂呀。

如果d200,我就想買支wide 定焦鏡。有冇好介紹,三千左右。

我一D都唔掂=_\=

anyway,平廣角我建議20mm f2.8,用落d200 會係36mm視角。夠用。
我而家覺得超廣角(<28mm)其實係好少同好難用……

f2.8,你在雪山上夜間曝十秒都應該可以影到滿天星了。

仲有一樣,記得買多幾舊後備電。

有冇人要賣相機呀?